Advert

Suruç’tan Dünya’ya karanfil ihracatı…

Kırsal nüfusun ilçe merkezindeki nüfusa baskın çıktığı sınırın sıfır noktasındaki Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde “Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi “ ile birlikte bugüne kadar yapılan çalışmalarla 102 bin 800 dekar zirai alan suyla buluşurken Suruç Ovası yeşile bürünmesi ile birlikte önceki yıllara ürün çeşitliliğinde artış yaşandı. Suruç Ovasında ilk kez dünyada Gül’den sonra en çok işlem gören, Türkiye’de en fazla yetiştirilen kesme çiçek çeşidi olan Karanfil yetiştirilmeye başlandı.

Suruç’tan Dünya’ya karanfil ihracatı…
Suruç’tan Dünya’ya karanfil ihracatı… Admin
Advert

Sık Sık terör olayları ve 2014 yılındaki Kobani olayları ile birlikte anılan Suruç ilçesinde artık Terörün T’sinden eser kalmazken Suruç Ovasında sulamaya başlanan arazilerde başta Pamuk olmak üzere, Mısır, Buğday, Arpa, Nar ve meyve çeşitliliğinin yanı sıra Suruç Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının destekleriyle Türkiye’nin her bölgesinde ciddi kar marjları ile dikkat çeken seralar tek tek faaliyete geçmeye başladı.

İçişleri Bakanlığınca KHK kapsamında Belediyeye görevlendirmenin yapıldığı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Kenan Aktaş ile birlikte Belediye hizmetlerinin arttığı Suruç’ta bir yandan caddelerden sokaklara, parklardan yollara gözle görünür değişim yaşanırken Aktaş bir yandan da bölge ekonomisini güçlendirmek istihdama katkı sunmak, tarımda ilçeyi en üst seviyelere taşımak için tarımda dönüşüm projelerine start vererek ilçede seracılık alanında faaliyetlerin arttırılması, iş adamlarının bölgeye yatırım yapması için girişimlerde bulunuyor. Aktaş tüm bunlarla beraber bölge çiftçisi ile sık sık bir araya gelip sera faaliyetlerinin arttırılması için çalışmalarını sürdürüyor. 

110 bin nüfuslu Suruç ilçesinde Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Kenan Aktaş’ın girişimleri meyvelerini vermeye başlarken ilçede ilk kez Çiçekçilik sektörünün olmazsa olmazı olan Karanfil çiçeği yetiştirilmeye başlandı. ilçede ilk seracılık faaliyetlerinden birine başlayan Suruçlu olan Tekin Özyiğit adlı çiftçi doğduğu topraklarda ilçe merkezine bağlı bir saat uzaklıktaki Çaykara köyü yakınlarında Karanfil yetiştirmeye başladı.

14 yıldır Antalya’da 8 dönümlük alanda seracılık işiyle uğraşan ve karanfil kesimi yapan Tekin Özyiğit adlı Suruç’lu çiftçi doğduğu topraklara yatırım yapma kararı aldığını belirterek 3 ay önce Suruç ilçesinde kurduğu serayla 5.ayda ilk karanfil çiçeğini almayı hedefliyor. Suruç’ta 9 bin m2 alanda Birecik ilçesinde ise buna paralel 7 bin m2 alan üzerinde seracılık faaliyetine başlayan Özyiğit “ Seranın 3 bin m2 alanında (anaç) yani fide yetiştiriciliği 13 bin m2 alanda ie karanfil çiçeği ekeceğiz. Sondaj ile aldığımız suyu damlama suyu ile fidelere yani anaçlara veriyoruz. Mayıs 2020 tarihinde ilk karanfil çiçeği hasadını yapmayı planlıyoruz. Hasadını yapacağımız Karanfil çiçeğini Antalya ilindeki firmalara satacağız onlarda Dünya’nın çeşitli ülkelerine ihraç edecekler. Ben tüm çiftçi kardeşlerimizi iş adamlarımızı buraya davet ediyorum. Bu önemli yatırımın ilçemize kazandırılması noktasında Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Kenan Aktaş’a teklif götürdüğümüzde bizi adeta kucakladı ve seramızı aynı gün yerinde görerek her türlü desteği verdi kendisine yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

AKTAŞ “ Seracılığı yaygınlaştıracağız …Suruç çiftçisi artık dededen babadan kalma metotları kullanmıyor. Teknolojiden faydalanıyor bilinçli bir şekilde tarlasını işliyor”

Karanfil yetiştirilen sera alanında incelemelerde bulunan Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Kenan Aktaş “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Suruç ilçemize her zaman pozitif ayrımcılık yaparak bölge insanına ve çiftçisine büyük önem veriyor. Suruç maalesef hafızalarda olumsuz olaylar ile yer alıyordu ancak gelin görün ki onlardan eser kalmadı. Bölge insanı artık birebir yaptığımız görüşmeler ve projeler sonucu doğduğu topraklara yatırım yapmaya başladı. Bakın tadıyla ve rengiyle Dünyaya nam olmuş Suruç Nar’ını her yere ihraç ediyoruz. Suruç ovamızda tarım ürünlerinin yanı sıra çok çeşitli sebzeler ve meyveler yetiştirilmeye başlandı. Suruç çiftçisi artık dededen babadan kalma metotları kullanmıyor. Teknolojiden faydalanıyor bilinçli bir şekilde tarlasını işliyor. İşte çağrılarımıza bölge insanı kulak verdi meyvelerini almaya başladık. Bakın eskiden terörle anılırdı şimdi Karanfil yetiştiriliyor. İnşallah tüm dünyaya ihraç edeceğiz. İlçemizde seracılığı yaygınlaştıracağız .İstihdama yönelik çalışmalarımız sürüyor. Ben bir kez daha tüm iş adamlarımızı istihdama yönelik yatırımlar ve proje yapamaya yiğit adamların ilçesi Suruç’umuza davet ediyorum Tekin Özyiğit isimli çiftçimize teşekkür ediyor diğer çiftçilerimize iş adamlarımıza örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

urfa çağdaş suruç karanfil ihracaat çiçek teknoloji çiftçi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı