Advert

KOAH ve Akciğer Kanseri Farkındalık Haftası Etkinliği

Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyelerinden Dr.Öğr.Üys.Şerif KURTULUŞ ve Uzm.Dr. Hamdiye TURAN tarafından seminer salonunda çalışanlara yönelik Koah ve Akciğer kanseri hakkında bilgilendirme yapıldı.

KOAH ve Akciğer Kanseri Farkındalık Haftası Etkinliği
KOAH ve Akciğer Kanseri Farkındalık Haftası Etkinliği Admin
Advert

Uzm.Dr.Hamdiye TURAN;Kanserler  ilk ortaya çıktığı dokuya adlandırılır. Akciğer kanseri ilk  önce akciğerde başlar.

Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle  (tümör) oluşturmasıdır.

Burada oluşan kitle öncelikle  bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki  aşamalarda ise çevre dokulara veya  dolaşım yoluyla uzak oranlara  yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb.  gibi) hasara yol açarlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilir.

 Hiç sigara içmeyenlerde: % 3 Günde; 1 paket içenlerde: % 61

1-2 paket içenlerde: % 217

                Sigara içen bir kadının akciğer kanserine yakalanma  riski içmeyen bir kadına göre 1.5-153 kat daha fazladır.  Ayrıca, aynı miktar sigaraya maruz kalan kadınların  erkeklere göre 1.5-3 kat daha fazla akciğer kanserine  yakalanma riskleri olduğu hesaplanmıştır.

KOAH(KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI

Dr.Öğr.Üys.Şerif KURTULUŞ ;Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır. Nefes alma ile birlikte akciğerlere dolan temiz hava bronşlar tarafından emilir ve temiz hava içerisinde yer alan oksijen, kan ile dokulara ulaştırılır. Koah hastalığının oluştuğunda bronşlar tıkanarak akciğer kapasitesinin büyük oranda azalmasına neden olur. Bu durumda alınan temiz hava akciğerlerden yeteri kadar emilemez, dolayısıyla kan ile dokulara yeterli oksijen iletimi sağlanamaz.

"Koah hastalığı nedir?" sorusunun yanıtı kadar önem taşıyan bir diğer nokta ise Koah belirtileri ve belirtilerin doğru takip edilmesi olarak değerlendirilir. Hastalığa bağlı olarak akciğer kapasitesi büyük oranda azalırken dokulara yeterli miktarda oksijen iletimi sağlanamayacağından başta nefes darlığı olmak üzere öksürük ve balgam gibi belirtiler gözlenir

Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesini Başhekimi Dr.Öğr.Üys. Ahmet GÜZELÇİÇEK Hastane çalışanlara yönelik yapılan bu tür etkinlikleri yapmaya devam edecez. Hocalarımıza ve hastane çalışanlarımıza  teşekkür ediyoruz. Başhekim Yardımcısı Dr.Öğr.Üys.Dursun ÇADIRCI tarafından Dr.Öğr.Üys.Şerif  KURTULUŞ ve Uzm.Dr. Hamdiye TURAN ‘a teşekkür Belgesi takdim etti.

urfa çağdaş şanlıurfa harran ünivetsitesi araştırma uygulama hastanesi koah hastalığı akciğer hastalığı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı