Advert

Kadın cinayetlerinde geçen yılın üstündeyiz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu yıl 299 kadının cinayete kurban gittiğini açıkladı. 2016’da 304, 2017’de 353, 2018’de 280 kadının öldürüldüğünü söyleyen Soylu, “Bu yıl ise maalesef geçen yılın biraz üzerindeyiz” dedi.

Kadın cinayetlerinde geçen yılın üstündeyiz
Kadın cinayetlerinde geçen yılın üstündeyiz Admin
Advert

Hakimevi’nde düzenlenen ‘Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı’na katılan Soylu şöyle konuştu: “Dünyada bu işin ölçütü aslında 1 milyon kişi başına düşen kadın cinayeti sayısı bakımından yapılır. Bu ölçekle bakarsak, İngiltere, Fransa, Japonya gibi ülkeler 1.8-2 bandında ülkeler grubundadır. Türkiye bu sıralamada 2019 verilerine göre 3.6 bandında yer alıyor.”

Türkiye’de 2016-2019 Ağustos ayları arasında öldürülen kadın sayısının bin 167 olduğunu söyleyen Soylu, bunlardan sadece 76’sının hakkında koruma kararı verildiğini vurguladı. Soylu, faillerin yüzde 63.5’inin eş veya partner, yüzde 32’si ise akraba olduğunu da altını çizdi.

‘KADES sayesinde 8 bin kadın kurtarıldı’

Kadına Destek Uygulaması’na (KADES) da değinen Soylu, akıllı telefona indirilen bu uygulama ile merkeze alarm düştüğünü ve alarmın geldiği yere ekip sevk edildiğini vurguladı. Uygulamayı indiren kişi sayısının yaklaşık 350 bin olduğunu açıklayan Soylu, “Gelen ihbar sayısı 16 bin 51, ihbarlarda gerçeklik oranı yaklaşık yüzde 50. Uygulamanın başladığı 24 Mart 2018’den beri 8 bin kadın polisin müdahalesiyle kurtarıldı” ifadelerini kullandı.

‘Cinayet işleyenlerin yüzde 5.5’u üniversite, yüzde 69’u ilk ve ortaokul mezunu’

Kadın cinayetlerin en çok işlendiği mekanın yüzde 72.8’lik oranla kadının evi olduğuna işaret eden Soylu şöyle devam etti: “Şu anda faili meçhul bir kadın cinayeti söz konusu değildir. Suçluların yüzde 82.4’ü yakalandı, yüzde 16.2’si ise olayı müteakip intihar etmiştir. Cinayeti işleyenlerin yüzde 69’u ilk ve ortaokul mezunu, yüzde 18.9’u lise ve dengi okuldan mezun, yüzde 5.5’inin ise üniversite mezunu olduğu yapılan çalışma sonucu ortaya çıkmıştır. Eğitim durumu yükseldikçe kadın cinayetine karışma oranı azalmaktadır.”

urfa çağdaş şanlıurfa kadın şiddet kadın ölümü şiddete maruz kadın dernekleri kadına baskı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı