Advert
Advert

Kısas’ın sorunları TBMM’ye taşındı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kısas Mahallesi’nin yaşadığı sorunları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a ileterek, “Kısas Mahallesi’nin içme suyu, elektrik, ulaşım, altyapı, temizlik, çevre ve hizmet binalarının eksikliği hususlarında yaşadıkları sorunlardan haberdar mısınız?” diye sordu.

Kısas’ın sorunları TBMM’ye taşındı
Kısas’ın sorunları TBMM’ye taşındı Admin
Advert

AZİZ BUDAK/ŞANLIURFA OLAY

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kısas Mahallesi’nin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmadı. Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa eski Şube Başkanı Kemal Atalar’ın sürekli olarak gündeme getirdiği Kısas Mahallesi’nin sorunları, bu kez HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı.

Öcalan, Kısas Mahallesi’nde yaşanan altyapı, elektrik, temizlik ve benzeri sorunlarını soru önergesinde belirterek, sorularının Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.

“Su deposu ihtiyacı karşılayamıyor”

Öcalan, soru önergesinde, Şanlıurfa’ya 13 km mesafede bulunan ve Alevi yurttaşların yoğunluklu olarak yaşadığı, nüfusu ile de Şanlıurfa’nın en büyük yerleşim merkezlerinden biri olan eski adıyla Kısas Beldesi’nin, yeni adıyla Kısas Mahallesi’nin çeşitli ulaşım ve alt yapı sorunları sebebiyle gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti;

“Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; yakın mesafelerde bulunan diğer beldelerde şehir şebekesine bağlı içme suyu bulunmasına rağmen, Kısas Beldesi’nde şebeke bulunmamakta, bu ihtiyacı karşılamak için 1976 yılında yapılmış olan su deposu ise artan nüfus ve eski olması sebebiyle ihtiyacı karşılamamakta, yetersiz gelmektedir. Aynı şekilde 1982 yılında yapılmış olan kanalizasyon şebekesi de ihtiyacı karşılamamakta, sık sık evlerde su baskınları yaşandığı da yansıyan bilgiler arasındadır. Benzer bir sebeple, yetersiz sayıda ve çağa uygun bir şekilde yenilenmeyen elektrik alt yapısı sebebiyle düşük kilovatlık trafolar beldenin ihtiyaçlarını karşılamamakta, mahalle sakinleri sürekli hale gelen elektrik kesintileri sebebiyle gündelik yaşamlarını sürdürmekte zorluklar yaşamaktadırlar. Yanı sıra; toplu taşıma araçlarının yetersizliği ve tarım bölgesi olan, bu anlamda da önemli bağlantı güzergâhlarında bulunan yerleşim yerinin bunlara cevap olabilecek yeterli genişlikte karayolu bağlantısına sahip olmaması ulaşımda ciddi sorunlar yaratmakta, bu durum mahalle halkı tarafından da sık sık dile getirilmektedir. Belediye hizmetlerinden yeterince yararlanamadıkları, temizlik ve çöp sorunlarının da ciddi boyutlara ulaştığı iddialar arasındadır. Ayrıca sosyal alanların yetersizliği, park, bahçe ve çocuk oyun alanlarının düzenleme ve bakımlarının yapılmıyor oluşu, sağlık ocağı ve muhtarlık gibi hizmet binalarının virane ve atıl durumda oluşu sebebiyle kullanılamıyor halde olması, dolayısıyla gerekli temel hizmetlerin sağlanamıyor olmasının da başlıca sorunlar arasında olduğu iddia edilmektedir.”

Öcalan, bu bağlamda Bakan Turhan’a şu soruları yöneltti;

1)            Alevi yurttaşların yoğunluklu olarak yaşadığı, Büyükşehir yasası ile birlikte belediyesinin kapanması üzerine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi hizmet alanına giren eski adıyla Kısas Beldesi yeni adıyla Kısas Mahallesi’nin içme suyu, elektrik, ulaşım, altyapı, temizlik, çevre ve hizmet binalarının eksikliği hususlarında yaşadıkları sorunlardan haberdar mısınız?

2)            İddia edildiği gibi yakın mesafelerde bulunan beldelerin şehir şebekesine bağlı içme suyu şebekeleri bulunurken, Kısas Beldesi’nde bulunmadığı doğru mudur? Doğru ise konu ile ilgili Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa nedir?

3)            İddia edildiği gibi, 1976 yılında yapılmış olan ve üstü açık halde bulunan su deposuna aktarılan suyun, hiçbir arıtma işleminden geçirilmeden mahalle sakinlerinin kullanımına verildiği doğru mudur? Doğru ise, halk sağlığı için tehdit oluşturan bu durum Bakanlığınız ve hizmet birimleriniz tarafından nasıl açıklanmaktadır? Duruma ilişkin herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

4)            İddia edildiği gibi, kanalizasyon şebekesinin eski ve yetersiz olduğu, artan nüfus ve ihtiyaçlar doğrultusunda yenileme çalışmalarının yapılmadığı doğru mudur? Doğru ise, Bakanlığınızın halk sağlığını tehdit eden bu duruma ilişkin bir çalışması olacak mıdır? Olacaksa nedir?

5)            İddia edildiği gibi, elektrik alt yapısının eski ve ihtiyacı karşılamadığı doğru mudur? Doğru ise, yenilenmemesinin gerekçeleri nelerdir? Bu yönde herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

6)            Bölgenin ihtiyaçlarına uygun karayolu alt yapısının bulunmamasının sebepleri nelerdir? Bakanlığınızın bu durum ile ilgili herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa kapsamı nedir?”

urfa çağdaş şanlıurfa kısas sorun içme suyu ihtiyaç
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı