Advert

Şanlıurfa çiftçisi can çekişiyor

Şanlıurfa’da 60 derece sıcaklıkta pamuk yetiştiren çiftçi zor durumda. Pamuk destekleme pirim ödemelerinin geriye kalan yüzde 30’unun ödenmemesi nedeniyle Şanlıurfa çiftçisi tarım ilacı, mazot, sulama, gübre ve işçi giderlerini karşılayamaz hale geldiği açıklandı. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı Temmuz ayı meclis toplantısı sonrası açıklamada bulunan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, ‘Fındık desteklemeleri nasıl ki zamanında ve tas tamam ödendiyse pamuk çiftçisinin de desteklemesinin geriye kalan yüzde 30’luk kısmı bir an önce ödenmeli’ dedi.

Şanlıurfa çiftçisi can çekişiyor
Şanlıurfa çiftçisi can çekişiyor Admin
Advert

Şanlıurfa ekonomisinin baş dayanaklarından biri olan pamuk üretimi 2019 yılı için zor bir dönemden geçiyor. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı Temmuz ayı meclis toplantısı sonrası pamuk çiftçisinin içerisinde bulunduğu duruma dikkat çeken Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, yaptığı açıklamada; Önce pamuk pirim desteğinin dönüm başına verim değerinin 650 kilodan 500 kiloya düşürülmesi ardından pamuk desteklemesinin yüzde 70’inin ödenerek geriye kalan yüzde 30’nun belirsiz bir tarihte ödeneceği kararı, pamuk çiftçisini zor durumda bıraktığını vurguladı. Bu yıl pamukta baş gösteren haşere nedeniyle çiftçinin tarım ilacı giderinin 5 kat arttığını belirterek, Şanlıurfa çiftçisinin acil durum çağrısı yaptığını kaydetti.  Başkan Eyyüpoğlu, Şanlıurfa çiftçisi için Cumhurbaşkanına, Tarım ve Orman Bakanına ve Sanayi ve Teknoloji Bakana çağrıda bulunarak sorunların bir an önce çözülmesini talep etti.

Ödenmeyen yüzde 30’luk pamuk desteği bir an önce ödenmeli

2019’un pamuk çiftçisi için zor bir yıl olduğunu açıklayan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, yaptığı açıklama ile pamuk çiftçisinin yaşadığı sorunları bir bir sıraladı. Eyyüpoğlu, önlem alınmaz ve sorunlar çözülmezse Şanlıurfa’da pamuk üretiminin ciddi bir sekteye uğrayacağını söyledi.

Eyyüpoğlu, ‘her şeyden önce şunu belirtmek isterim 60 derece sıcaklıkta tarım yapan çiftçinin mebali ağırdır. Şanlıurfa çiftçisi zor bir dönemden geçiyor. Önce pamuk pirim desteğinin dönüm başına verim değerinin 650 kilodan 500 kiloya düşürülmesi ardından pamuk desteklemesinin yüzde 70’inin ödenerek, geriye kalan yüzde 30’nun belirsiz bir tarihte ödeneceği kararı pamuk çiftçisini zor durumda bıraktı. Bu kararlar Şanlıurfamıza tam 350 Milyon Liraya mal oldu. Enerji, mazot, tarım ilacı, sulama ve tohum giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşmış durumda. Bu yıl ayrıca pamuk arazilerinde baş gösteren aşırı haşere nedeniyle çiftçimiz hafta da bir ilaçlama yapmak zorunda kalmıştır. Bu da tarım ilacı giderini 5 kat daha fazla artırdı. Bahsettiğim durumlara karşılık ürün fiyatı ve destekleme politikalarındaki değişiklikler biz çiftçileri çok zor durumda bıraktı. Buna rağmen biz çiftiler canla başla tarlamızda, bağımızda ve bahçemizde ülkemiz ve insanımız için çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Ancak artık çiftçimiz can çekişiyor. Bu konuyla alakalı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’den ricamız Fındık çiftçisinin desteklemelerinin zamanında ve tas tamam ödendiği gibi pamuk çiftçisinin de geriye kalan yüzde 30’luk desteklemesinin bir önce ödenmesini rica ediyoruz. ‘dedi.

İkinci el pamuk toplama makinası 200 Bin dolar

Pamuk tarımında karşılaşılan bir diğer sorunun Türkiye’de pamuk hasat makinesinin az sayıda olması nedeniyle gece yapılmak zorunda kalınan pamuk hasadının ürünün randımanının ve kalitesinin düşmesine sebep olduğunu açıklandı. Yurt dışında ikinci el fiyatı 50 Bin Dolar olan pamuk toplama makinasının Türkiye’de 200 bin dolara çıkmasıyla makine sayısının çok az olmasına neden olduğunu belirten Başkan Eyyüpoğlu, ‘Pamuk toplama makinasını Avrupa üleklerine kıyasla 4 katı daha yüksek fiyata alabiliyoruz. Avrupa ülkelerinde 50 Bin dolar olan pamuk toplama makinasının Trükiye’de 200 Bin Dolara mal olması çok yüksek bir rakamdır. Bu durum Türkiye’de makine sayısının az olmasına neden olurken gece yapılmak zorunda kalınan pamuk hasadı pamuğun randımanını ve kalitesini düşüyor. Yani aslında vergiden kazanılırken, pamuktan kaybediyoruz. Bu konuda da Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’tan bu konuda çiftçimize kolaylıklar tanınarak, pamuk toplama makinası fiyatlarının daha düşük rakamlara çiftçimize satışının sağlanmasını rica ediyoruz. ‘ dedi.

Sosyal medyaya dikkat!

Başkan Eyyüpoğlu, çiftçilere de çağrıda bulunarak, sosyal medya da dolaşan her bilgiye itibaren edilmemesini belirterek, ‘her türlü doğru bilgi için ziraat odaları, tarım ve orman ile ve ilçe müdürlükleri ve bakanlıktan yapılan açıklamalara itibar edilmeli. bu yüzden sosyal medyada dolaşan dönüm başına ödenen destekleme miktarının şehirden şehire farklı olduğuna dair bilgiler doğru değildir.’ Dedi.

urfa çağdaş şanlıurfa çiftçi pamuk üretimi destekleme mazot fiyatı sorun
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı