Advert
Advert

Güzel, Mevsimlik işçilerin sorunlarından Bakanlığınız haberdar mıdır?

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Manisa'da mevsimlik işçilerin maruz kaldığı ırkçı tutumları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Güzel, Mevsimlik işçilerin sorunlarından Bakanlığınız haberdar mıdır?
Güzel, Mevsimlik işçilerin sorunlarından Bakanlığınız haberdar mıdır? Admin
Advert

Milletvekili Semra Güzel’in soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96’ıncı 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.     Semra GÜZEL - Diyarbakır Milletvekili

10.07.2019 tarihinde basına yansıyan bazı haberlerde mevsimlik işçi olarak gittikleri Manisa’da ırkçılığa maruz kalan Kürt ve Suriyeli mevsimlik işçilerin yaşadıkları sorunlar yer almıştır. Sarıbey Mahallesi’nde çadır kuran işçiler ihtiyaçlarını karşılamak için gitmek istedikleri köyde, köy muhtarının engeli ile karşılamış köye alınmak istememişlerdir. Elektriğe ihtiyacı olduklarını dile getirmelerine rağmen köy muhtarı tarafından bu işleme izin verilmemiştir. Yine işçilerin aktarımına göre çadırlarını su bastığı sıralarda bölge jandarması kalabilecek yer olarak bir konteyner göstermiş fakat muhtar tarafından bu konteynere yerleşmeleri engellenmiştir. Kendilerine sık sık “Pis Kürtler, gidin buradan” gibi ifadelerin kullanıldığını, köy halkının çadırların yanına gelerek uygunsuz hareketler sergilediğini belirtmişlerdir.

Aynı çalışma ekibinde bulunan Suriyeli mevsimlik işçi rahatsızlandığı için Turgutlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış fakat hasta da aynı ırkçı muameleye maruz kalmıştır. Doktorun hastayı muayene etmek istemediğini belirten işçiler neden diye sorduklarında “Suriye’de askerlerimiz teröristler tarafından öldürülüyor, ben size niye bakayım? Cevabı ile karşı karşıya kamıştır.

Bu bağlamda;

1-            Mevsimlik işçilerin sorunlarından Bakanlığınız haberdar mıdır? İşçilerin insani şartlarda çalışabilmeleri için Bakanlığınız ne gibi düzenlemeler yapmaktadır?

2-            Bahsi geçen olaylarda Kürt ve Suriye’li işçilere karşı ırkçı tutumlarda bulunan muhtar ve doktor hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise başlatmayı düşünüyor musunuz?

3-            Manisa’ya çalışmak için giden Kürt ve Suriye’li işçilerin her türlü güvenliği için ne gibi önlemler alınmaktadır?

4-            Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen ve başka kimlikleri sürekli ötekileştiren ırkçı yaklaşımları önlemek için ne gibi politikalarınız vardır?

urfa çağdaş diyarbakır milletvekili semra güzel manisa ırkçı tutum irkçılık mevsimlik işçi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı