Advert
Advert

Aydınlık, Çiftçilerin sorununu TBMM’ye taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz AYDINLIK, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ'nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı'na sundu!

Aydınlık, Çiftçilerin sorununu TBMM’ye taşıdı
Aydınlık, Çiftçilerin sorununu TBMM’ye taşıdı Admin
Advert

CHP Milletvekili Aziz Aydınlık’ın TBMM’ye verdiği soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını arz ederim.    Aziz AYDINLIK - Şanlıurfa Milletvekili

Pamuk ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Şanlıurfa ilimizde çiftçilerimizden ve STK’lardan aldığımız bilgiler tüm çiftçilerimizin büyük problemler yaşadığını gözler önüne sermektedir. Özellikle sulama birliklerinin belirlemiş olduğu tarifeler, devlet desteklemeleri ve kurumlara olan borçlar nedeniyle çiftçilerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.

Bu bağlamda;

1)            Pamuk desteklemelerinde %30 kesinti yapılmasının sebepleri nelerdir?

2)            Pamuk desteklemelerinde %30 kesinti yapılmasının dışında bankaların yapmış olduğu %4’lük komisyon kesintisi hangi gerekçeyle yapılmış, hangi mevzuat gereği bu işlem uygulanmıştır?

3)            Dönüm başına 650 kg için destekleme yapılırken, dönüm başına destekleme neden 480 kg’a düşürülmüştür?

4)            Desteklemede 650 kg’dan 480 kg’a düşüş neden plansızca yapılmıştır?

5)            2018 su borçlarının ertelendiğine dair sözler verildiği; ancak verilen bu sözlere karşı yine de 2018 su borçlarının tümden tahsil edilmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur?

6)            DSİ’ye olan borçları nedeniyle desteklemelerin bankalarda bloke edilmesi sorunları daha da büyütmektedir çünkü alacakları bu desteklemeleri tarlasına yatıracak olan çiftçi bu işlem nedeniyle daha fazla borç yükü altına girmektedir. DSİ borçlarının ertelenmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır, yoksa olacak mıdır?

7)            Şanlıurfa ilimizin farklı ilçelerinde sulama birliklerinin tarifeleri neden aşırı farklılık göstermektedir?

8)            Şanlıurfa başta olmak üzere DSİ 15. Bölge Müdürlüğüne bağlı diğer illerinde içerisinde bulunduğu sulama tarife ücretlerini yansıtan bir grafik tablonuz var mıdır, varsa tarafımızla paylaşır mısınız?

9)            Akçakale ilçemizde dönüm başına sulama ücreti 250 TL, Hilvan’ın bir kısmında dönüm başına 235 TL, Suruç ilçesinde dönüm başına 98 TL olmasını nasıl açıklayacaksınız?

10)         Hilvan İlçemiz dahil birkaç ilçemizin büyük bölümünde elektrik aracılığıyla yapılan sulamada yaşanan sıkıntılarla alakalı bölgedeki, kurum, kuruluş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız var mıdır, yoksa olacak mıdır?

11)         DSİ ve elektrik borçları nedeniyle desteklemeler üzerindeki blokelerin kaldırılması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Bununla birlikte aynı konu için ilgili bakanlıkla ortak bir çalışmanız var mıdır, yoksa ortak bir çalışma planlanmakta mıdır?

12)         Bunların dışında DSİ’ye herhangi bir borcu olmamasına rağmen desteklemelerine bloke konulan çiftçilerimizden ciddi şikayetler almaktayız. Bu durumu nasıl izah edeceksiniz? (Konuyla alakalı örneklerden bir tanesi ekte tarafınıza sunulmuştur).

13)         2017 yılında bırakılan deneme amaçlı suyun faturasının çiftçilerimizden tahsil edildiği iddiaları bulunmaktadır, doğruluk payı nedir, doğru ise bu deneme amaçlı suyun faturası çiftçimizden neden tahsil edilmiştir?

14)         Suruç ilçemizde DSİ borularının patlaması nedeniyle yaklaşık 20.000 dönüm arazi sular altında kalmış, çiftçimiz ciddi zararlara uğramıştır. Bu zararın karşılanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır, yoksa olacak mıdır?

15)         Suruç ovasına sulama dönemlerinin dışında su akmasının, ovanın sular altında kalmasının, bataklığa dönmesinin sebeplerine yönelik bir çalışmanız olmuş mudur, yoksa olacak mıdır?

16)         DSİ borularının patlaması ile alakalı hazırlanmış bir rapor var mıdır, varsa tarafımızla paylaşır mısınız?

17)         Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmıştır ya da alınacaktır?

urfa çağdaş şanlıurfa chp milletvekili aziz aydınlık çiftçi sorun meclis
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı