Advert
Advert

Sürücü, Pamuk üreticilerine sahip çıktı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Aşye Sürücü'nün Şanlıurfa Pamuk Üretiçilerinin %30 Pirim Düşüşlerine ilişkin TBMM’ne soru önergesi verdi. Sürücü, “Sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasanın 98‘inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99‘uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.” Dedi.

Sürücü, Pamuk üreticilerine sahip çıktı
Sürücü, Pamuk üreticilerine sahip çıktı Admin
Advert

İşte o soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasanın 98‘inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99‘uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.                                                               Ayşe SÜRÜCÜ - Şanlıurfa Milletvekili

 

 Bitkisel bir tekstil hammaddesi olan pamuk, değişik kullanım alanlarıyla ülkemiz ve dünya tarım, sanayi ve ticaretinde önemli bir konuma sahiptir. Türkiye'nin pamuk talebindeki hızlı artışa karşılık, üretiminde benzer artış olmamıştır. Türkiye'nin pamuk tarımı potansiyeli en yüksek illerinden biri de Şanlıurfa’dır. Son günlerde basında da yer alan haberlerde pamuk destekleme primlerinde yaklaşık %30 oranında bir düşüş yaşanacağı yönünde iddialar yer almaktadır. Pamuk üreticileri 2018 yılının destekleme ücretlerini hala alamadıklarını belirtti. Pamuk üreticisi çiftçileri bölge ve illerine göre dekara 600-700 kilogram verim alınan yerlerde,  bakanlığın tarım teşkilatlarının belirlediği rakama göre müstahsil makbuzunu kesmiş ve dosyasını teslim etmiştir. Buna karşın destekleme prim miktarı düşürülüp çiftçinin hakkı 'gasp' edilerek çiftçiler mağdur edilmektedir. Geçen sene dönüm başı pamuğa 470 TL destekleme verilirken bu sene 370 TL olacağı belirtilmektedir. Çiftçilerin geçen sene dönüm başına maliyeti yaklaşık olarak 1000-1100 arasındadır. 2019 senesi içerisinde mazot, gübre ve zirai ilaçlarda ki fiyat artışı çiftçileri daha fazla çıkmaza sokmaktadır.

Bu Bağlamda;

1.            Türkiye'de tekstil sektörünün ana hammaddesi olan pamuğun önemli bir konuma sahip olduğu bilinmesine rağmen bakanlığınız pamuk üretimini destekleme politikalarında neden tutarsızdır?

2.            Pamuk talebinde Türkiye'nin dış bağımlılığı giderek artmaktadır. Bu sebepten dolayı, bakanlığınızın pamuğu ithal etmeye karşı herhangi bir çalışması olacak mıdır?

3.            Pamuk destekleme primlerinde %30 oranında düşüşün yaşanacağı iddialar doğru mudur?

4.            Devletin, bakanlığın ilgili il ve ilçe teşkilatları tarafından belirlenen miktarda kesilen müstahsil makbuzları karşılığı alacağı desteklemeye göre verilen karar ile yüzde 30 kayıp söz konusudur. Bu kaybı kim nasıl karşılayacak? Bu durum çiftçiler için kazanılmış prim haklarını ellerinden almak değil midir?

5.            Pamuk üreticilerinin 2018 destekleme ücretlerini 2019 yılının ocak ayında almaları gerekirken yaşanan gecikmenin sebebi nedir?

6.            Tarımsal ürünlerin desteklenmesinde uygulanan tasarrufun bakanlık bütçesi ile ilişkisi nedir? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirildi. İki bakanlığın birleştirilmesine rağmen bakanlığın bütçesi yetersiz mi kalıyor?

7.            31 Mart yerel seçim vaatlerinde pamuk üreticilerinin prim desteklemelerinde düşüşün yaşanmayacağı dile getirilmiştir. Prim ücretlerindeki düşüşün sebebi nedir?

urfa çağdaş urfa haber şanlıurfa ayşe sürücü pamuk üreticisi destekleme soru önergesi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı