Advert

Urfa'yı karafatmalar bastı

Şanlıurfa'da, cadde ve sokaklarda kanatlı hamam böceği diye bilinen 'Kara Fatma'lar cirit atmaya başladı. Yumurtlama döneminde ilaçlama yapılmamasından dolayı her yerde karşımıza çıkan 'Kara Fatma'lar için özellikle sabahları güneşin doğuşu esnasında ilaçlama yapılması gerektiği belirtildi.

Urfa'yı karafatmalar bastı
Urfa'yı karafatmalar bastı Admin
Advert

Şanlıurfa'da sıcak mevsiminin gelmesi ile birlikte sivri sinekler ve kara sinekler kendini göstermeye başlarken, ayrıca 'Kara Fatma' diye adlandırılan böcekler de neredeyse her cadde ve sokakta gezmeye başladı. Belediyeler tarafından sineklere ve böceklere yönelik her ne kadar ilaçlama yapılsa da bunun yetersiz olduğu görülüyor.

Ziraat Mühendisi Mustafa Çadırcı, konuyla ilgili Olay Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, yağışların uzun sürdüğünü ve bu nedenle kanatlı hamam böceği olan karafatmaların ortalıkta görüldüğünü belirterek, "Bu bir salgındır. Karafatma böceği, önce kanatlı çıkar ve 1 ay içerisinde ölmeyenlerin kanadı erir, normal hamam böceği olarak yaşamlarını sürdürürler. Çok önemli üreme gücüne sahiptirler. Herhangi bir sağlığa zararı yok ama etik olmayan bir görüntü var. Bunların ıslah edilmesi lazım" dedi.

"İlaçlama sabah erkenden yapılmalı"

Bu böceklerin gün doğarken su yataklarında ve sulama yataklarında uyandığını belirten Çadırcı, "Bu nedenle belediye ilaçlama makineleriyle güneş doğarken ilaçlama yapılmalıdır. Her biri 400 yavru yapabilecek yumurta bırakabilirler. Bunları ezerek öldürme yavru çıkarmalarına engel olmaz. Belediye ilaçlamaları ile bunlar yok edilir. Eğer ezerek öldürülmeye çalışılırsa bunlar ölürken zehirini akıtır ve yumurtasını akıtır" diye ifade etti.

Çadırcı, Karafatma böceklerine yönelik yumurtlama döneminde ilaçlama yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak aday gösterilmeyen belediye başkanları, ihale yapmamak için yeni gelecek yönetime bu işi bıraktılar. Bundan dolayı yumurtlama döneminde ilaçlama yapılmadı ve bu nedenle böcekler ortalıkta geziyor" şeklinde konuştu. (UĞUR BUDAK/ŞANLIURFA OLAY)

urfa çağdaş şanlıurfa karafatma ilaçlama ziraat mühendisi mustafa çadırcı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı