Advert
Advert

Anız yangınları devam ediyor

Şanlıurfa’da havaların sıcak olması ve ikinci ürün için yakılan anızlar, çevre kirliliğine ve binlerce hayvanın ölmesine sebep oluyor.

Anız yangınları devam ediyor
Anız yangınları devam ediyor Admin
Advert

Fatma Keber- Urfa Çağdaş/ Son günlerde Şanlıurfa ve ilçelerinde yakılan anızlar nedeniyle tarlaya ve tarlada bulunan binlerce hayvana zarar veriyor. Kent Merkezi başta olmak üzere Viranşehir ve Siverek’te yakılan anızlar toprak verimliliğinin düşmesine neden oluyor. Siverek ilçesi’nde özellikle sanayi karşısında anız yangınları kilometrelerce uzaktan görülüyor.

Viranşehir Ziraat Odası’ndan açıklama

Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, ürün kaybına, çevre kirliliğine ve binlerce hayvanın ölmesine sebep olan anız yakmanın artık suç olduğunu söyledi.

Ekinci, çiftçilerin daha önce izin alarak yaptıkları anız yakmanın artık kanunen suç olduğunu, çiftçilerin ürününün bereketi ve toprağın verimliliği için artık anız yakmayı bırakılması gerektiğini söyledi.

Ekinci, "Anız yakmak, tarlaya ve tarlada bulunan binlerce hayvana zarar veriyor. Yapılan araştırmalar anızların yakılmasının kolay toprak işlemesi sağlamasına rağmen toprağın organik madde kapsamı ve verim üzerine birçok bakımdan olumsuz etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Anız yangınları ile hasat sonrası tarlada kalan anızların toprağı erozyona karşı korumak, toprak yapısını düzeltmek ve topraktan suyun buharlaşmasını azaltmak suretiyle toprak verimliliği üzerinde önemli derecede etkili ve faydalı bulunmuştur. Toprağa gömülen anız bir süre sonra organik maddeye dönüşerek bitkilere yararlı hale gelmektedir. Anızların uygun pulluklarla sürülerek toprağa gömülmesinin, toprağın su tutma kapasitesini artırdığı, toprak sıkışmasını önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir. Erozyonla en az toprak kaybının buğday hasadından sonra anızı yakmadan gölge tavında sürüm yapılan tarlalar olduğu saptanmıştır. Anızla birlikte toprakta bulunan mikroorganizmalar ölüm sonucu yok olmaktadır. Kontrolden çıkan anız yangınları ile çevreye büyük zararlar vermektedir" diye konuştu.

Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci ve çiftçilerin katıldığı panel sonunda, toprağın verimliliği ve çevreyi korumak için anızların yakılmaması gerektiği mesajı verildi.

urfa çağdaş şanlıurfa siverek anız yangını toprak zarar hayvan suç çiftçi ürün
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı