Advert
Advert

Şanlıurfa'ya yatırımlar devam edecek

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, Şanlıurfa'ya büyük yatırımların gelmesinde büyük katkı sağlayan Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ve Vergi İndirimi Yatırma Katkı paylarının kapsadığı promosyonlu dönemin 2016 yılı sonuna kadar uzatıldığı belirtti.

Şanlıurfa'ya yatırımlar devam edecek
Şanlıurfa'ya yatırımlar devam edecek Admin
Advert

4 YILDA 407 TEŞVİK BELGESİ

Şanlıurfa'da 2005-2011 dönemini kapsayan 7 yılda 236 teşvik belgesi alındı. Ancak yeni sistem yani promosyonlu dönemin geçerli olduğu 2012-2015 dönemini kapsayan son 4 yılda kısa süre olmasına rağmen çok daha fazlası 407 belge alındı.

Promosyonlu dönemde yine sabit yatırım tutarı ve istihdam sayısında 2005-2011 dönemi kapsayan 7 yıllık performansın çok üzerinde bir gelişme oldu.

Özellikle istihdam sayısı bakımından sadece 4 yılda alınan teşvik belgeleri ile 25.382 kişiye istihdam öngörülürken, promosyonun kapsamadığı önceki 7 yılda alınan teşvik belgeleri ile 6.326 kişiye istihdam öngörüldü.

Tüm bu tablodan anlaşılıyor ki promosyonlu dönem bölgeye hem sabit tutarlı yatırımlarda, hem de istihdam açısından çok daha fazla katkı sağladığı eskiye oranla 4 kat daha fazla olduğu görülüyor.

ŞANLIURFA REKOR'A GİDİYOR

ASKON Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, Şanlıurfa'nın son yıllarda aldığı yatırımlar ile rekora koştuğunu belirterek doğunun en batısında olan Şanlıurfa'ya gelen yatırımların devam ettiğini taleplerin yoğunluğu nedeniyle Şanlıurfa'nın 3. OSB bölgesine yöneldiğini söyledi.

Şahin, Şanlıurfa 2015 yılında düzenlenen belge sayısı bakımından Türkiye'de 81 il içerisinde 12. sırada yer almış, bu belgeler ile sağlanacak istihdam sayısında ise 7. sıraya kadar çıkmıştır.

Aynı zamanda 4 yıllık sürede alınan 407 adet teşvik belgesi ve 25.382 kişilik istihdam oluşturulması öngörülen yatırımlar ile Şanlıurfa belge adedi ve İstihdamda 6. bölge illeri arasında birinci sıraya oturmuştur. Sabit yatırım tutarında ise enerji yatırımlarından kaynaklı olarak sıralamada bir değişim söz konusudur.

Bu artışların en önemli nedeni, yeni teşvik sistemiyle özellikle işçilik maliyetleri (Sigorta Primi İşveren Payı, İşçi Payı ve Gelir Vergisi Stopajı) konusunda getirilen 10 yıllık destekler olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu destekler Şanlıurfa'yı "Emek Yoğun Sektörler" için bir çekim merkezi haline getirmiştir. Bunun en somut örneğini yeni sistemden sonra ilimize yatırım yapan Çağrı Merkezi ve Hazır Giyim Konfeksiyon firmalarından anlaşılmaktadır.

TEŞVİK ŞANLIURFA'YA YARADI

Yeni Teşvik Sisteminin Şanlıurfa'ya katkıları net bir şekilde görülmektedir. Ancak 31 Aralık 2015 tarihinde Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (10 yıldan 7 yıla düşecek) ve Vergi İndirimi Yatırma Katkı (%50'den %35'e düşecek) oranlarındaki promosyonlu dönemin sona ermesi ile 2016 yılının ilk 4 ayında teşvikli yatırımlarda bir duraksama yaşandı.

ASKON DEVRE'YE GİRDİ

Promosyonlu dönemin sona ermesinin ardından tekrar uzatılması için ASKON Şanlıurfa şubesinin başta Başbakan olmak üzere kabine üyeleri, İlin milletvekilleri, bürokratları ve diğer STK'ları ile sürenin uzatılması için girişimlerde bulundu.

8 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan "2016/8715 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararda Değişiklik Yapılmasına dair Karar" ile promosyonlu dönem 2016 yıl sonuna kadar tekrar uzatıldı. Bu doğrultuda Teşvikli yatırımların 2016 mayıs ayı itibari ile tekrar hız kazanacağı ve Şanlıurfa'ya dev yatırımların geleceği öngörülmekte. 

askon şanlıurfa orhan şahin yatırım
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı