Advert
Advert

Galerilerde yaprak kımıldamıyor

Haliliye'de Oto Galericilik yapan esnaflardan Nuri Toy, mevduat ve kredi faiz oranları düşürülmediği ve çiftçilere yönelik destekler arttırılmadığı sürece bu durgunluğun devam edeceğini söyledi: 'Sermayeyi tüketiyoruz, iflas edecek noktaya geldik'

Galerilerde yaprak kımıldamıyor
Galerilerde yaprak kımıldamıyor Admin
Advert

Urfa'da, ulaşım problemi ve yatırım olarak görülmesi nedeniyle ikinci el otomobil piyasası geçen yıllarda oldukça hareketliydi. Bugün ise işler durma noktasında. Esnaf sinek avlıyor. Alıcı olmadığı için araç satış sitelerinde ilan sayıları zirve yaptı.

PARASI OLAN ARAÇ ALMAK YA DA DEĞİŞTİRMEK YERİNE FAİZE YATIRIYOR

Yüksek mevduat faizleri hem alıcıyı hem de satıcıyı etkiliyor. Yüksek kredi faizleri araç almak isteyenleri zora sokarken, yüksek mevduat getirisi de araç sahiplerini etkiliyor. Bu nedenle otomobiller yüksek mevduat faizleri nedeniyle yatırım aracı olmaktan çıkmış durumda.

Haliliye'de Oto Galericilik yapan esnaflardan Nuri Toy, bu işle geçimini sağlayanların iflas noktasına geldiğini söyledi.

Son 24 yıldır ilk kez bu derece bir durgunlukla karşılaştığını anlatan Toy, şu yorumu yaptı:

'İkinci el piyasası şu an ölü durumda. Bunun nedeni Bankaların mevduatlara uyguladığı faiz oranlarıdır. Millet elinde avucunda ne varsa, gayrimenkul de dahil, hepsini satıp bankaya yatırıyor. Yani ticaret ölmüştür, bu saatten sonra düzeleceğini de sanmıyorum.

Bu durum Emlak dahil, tüm sektörleri etkiliyor. Şanlıurfa’da ikinci el alım-satım işi yapan arkadaşlarımızın çoğu iflasın eşiğinde. Ekonomi düzelmediği sürece, bankaların kredi faiz oranlarını düşürmediği sürece piyasanın düzeleceğine inanmıyorum.

Adam 1.5 milyonluk bir araba alacağına, 300 400 binlik bir araba alıyor, gerisini bankaya yatırıyor, bunun nedeni oldukça yüksek olan mevduat faizleridir.   Benim şahit olduğum kadarıyla 3 milyonluk bir evi örnek verelim,; 15-20 bin liraya kiraya veriyorsa, 3 milyonluk evini satıp ayda 150 bin faiz çekiyor. Halk arasında nakit yoktur,  işler İban'la dönüyor.

HER ŞEY ÇİFTÇİNİN DURUMUNA BAĞLI

Devlet büyüklerimizden ricamız buna bir el atsınlar. Urfa yöresinde ekonominin iyiye ya da kötüye gitmesi çiftçinin durumuna bağlıdır. Çiftçi kazanmıyorsa esnaf da kazanmaz,  alışveriş olmaz, piyasaya para girmez. Örnek verecek olursak;  bir çiftçiyi örnek verelim; geçen sene buğdayı 10 liradan satmış ise mazotu 23 liradan alıp buğdayı 10 liradan satmış ise bu sene yani motorin 46 lira iken 9 liraya satmış.

Çiftçi masrafını kurtarmadığından yakındığı sürece Urfa ekonomisi düzelmez. Çoğu insan iflas etmiştir, insanlar artık geçimini yapamayacak duruma gelmiştir. Biz 6 aydır hiçbir şey alıp satmıyoruz, fiyatları aşağı çektiğimiz halde zararına verdiğimiz halde satamıyoruz. Kira hep bizden, sermayeden gidiyor, gün gün biz eriyoruz.

Devlet büyüklerimden ricam bankalara müdahale etsinler ekonomiye müdahale etsinler bir an önce bir şey yapmadıkları sürece milleti açlıktan öldüreceklerdir''

Öte yandan ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk ve ilan sitelerindeki sınırlı gün verilen ilan hakları, araç sahiplerini geleneksel yöntemlere yönlendirdi.  Urfa'da da aracını satmak isteyen birçok vatandaş, cam ilanları ile alıcı bulmaya çalışıyor.

urfa çağdaş şanlıurfa oto galeri mevduat faiz çiftçi destek ekonomi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı