Advert
Advert

Urfa'da ovalar betona teslim ediliyor

Harran Üniversitesi Tarımsal Yapılar Sulama Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Maraş merkezli depremlerin ardından kentte tarım arazilerinde betonlaşmanın daha da arttığına dikkat çekti.

Urfa'da ovalar betona teslim ediliyor
Urfa'da ovalar betona teslim ediliyor Admin
Advert

Şanlıurfa’da tarım arazileri betonlaşmanın kıskacında. Tarımsal alanlarda hızla artan betonlaşmaya ilişkin ürkütücü tabloyu paylaşan Prof. Ali Rıza Öztürkmen, şunları söyledi:”Yıkıcı depremlerden sonra tarımsal alanlarda ciddi anlamda betonlaşma yaşandı. Çok kötü günler geçirdik; fakat kötü günlerden sonra insanlarda çok farklı hareketler başladı. Yüksek yapılardan tek katlı evlere ya da küçük betonarme köy evi dediğimiz evlere bir yönelme oldu. Bu yönelmeden dolayı da Şanlıurfa'da küçük parselli tarım arazilerinde büyük bir fiyat artışı oldu ve tarım arazileri, arsaların kapsamına girmediği için tarla ya da bahçe vasfında olan tarım arazileri parseller parça parça hisseler halinde verilmeye başlandı.”

Depremin ardından tarım arazilerine yönelimin arttığını belirten Öztürkmen, şöyle konuştu:“Bazıları ise kendi tarlaları içerisinde 10-15 dönüm villa tarzı yapılar yapıp satmaya başladı. Ancak bu bilinmelidir ki Türkiye'de 2005 yılında temmuz ayında bir yasa çıktı. Bu yasaya göre tarım arazisinde hiçbir şekilde ev yapılamaz, tarım arazisi başka bir amaçla kullanılamaz. Daha sonra çıkan bir büyük ova projesiyle de bu daha sağlam bir zemine bağlandı. Toprak kurumları kesinlikle bu yerlere izin vermiyor. Depremden sonra insanların bu yerlere yönelmesi hem bir fiyat artışına hem de tarım arazisi üzerine olan baskıyı arttırdı.”

HARRAN OVASINDAKİ YAPILAŞMAYA DUR DEMEK LAZIM

“Biz yıllarca ilimizde Harran ovası gibi Suruç yuvası gibi Birecik gibi ovalarda ‘baskı olmasın, ovalar betonlaşmasın’ diye mücadele veriyorduk. Bugün Harran Ovasındaki yapılaşmayı bir şekilde durdurmak lazım.” diyen Öztürkmen, şöyle konuştu:”Tarla yeri kazanmamız çok zor oluyor. Tarlalarımızın kıymetini ileri ki zamanlarda zaman geçtikçe çok derin yaşayacağız. Bunu bilerek tedbir almaya çalışıyoruz, ancak böyle aşacağız. Ancak elimizde ve çevre şehirlerde oldukça fazla olmaya ve görülmeye başlandı, bu da bizim için kötü bir şey. Şanlıurfa nüfusu hem genç olarak hem de çok hızlı büyüyen bir il dolayısıyla bu ilimizde tabii ki bir yerleşim alanı sıkıntısı olabilir. Fakat bunu sağlıklı yapmak lazım, yetkililerimizden bir an önce imara açılmış alanlara altyapı götürülerek halkın ihtiyacı olan ev ya da yerleşim yerinin bir an önce düzenlenmesi konusunda ricamız var.”

‘HARRAN'DA 'TARİH' BETONLAŞMAYA YENİK DÜŞEBİLİR’

Tarımsal alanlarda oluşan betonlaşma baskısının gittikçe artığına vurgu yapan Öztürkmen, şunları söyledi:” Mesela Harran ovasında nu baskı bugün 100.000 dekar alana kadar çıkmıştır. Bu 100.000 dekar alan alanda tarım dışına çıkmış ve buralarda betonarme yapılar. Bunlar üzücüdür, bir an önce buna müdahil olmak lazım, buna dur demek lazım, şehre yakın yerlerde ise Şanlıurfa bugün Türkiye'deki Antep fıstığının %40 kadarını üretmektedir. ileriye dönük zamanlarda Şanlıurfa bu fıstık üretiminin oranlarınI gittikçe artırdığı için fıstıkta önemli bir yer alacaktır. Ancak biz şehre yakın alanlarda bu fıstıkları parçalayarak ya da sökerek tarım dışına çıkarıp betonlaştırmaya gayret gösteriyoruz. Bir anlamda kendi ayağımıza sıkıyoruz. Bunun önüne bir an önce geçmek ve dur demek lazım aksi takdirde biz gelecekte tarımın gittikçe popüler hale geldiği, iyileştiği, değerli tarım arazilerimizi yok ederek ülkedeki ekonomiyi yok ediyoruz.”

“HERKES HERŞEYİN FARKINDA AMA…”

Sıklıkla dile getiriyorum, bu konuda herkes çok duyarlı!, dile getirdiğiniz zaman ilimizdeki bütün bürokratlar bütün herkes çok duyarlı. Herkes bunun kötü bir şey olduğunu söylüyor ama hiç kimse hiçbir şeye müdahil olmuyor. Ben kendim de Urfalıyım… Biz Urfalılar gerek devletimize gerek kanuna gerek kurallara uyarız ama bunlara karşı hiçbir şekilde müdahil olunmadığı takdirde karışılmadığı takdirde herkesin gözüyle gördüğü hatayı yaparız, yapmaya devam ederiz.

‘BİRİLERİNİN BUNA DUR DEMESİ GEREKİYOR’

Buna bir yerde birilerinin dur demesi lazım, ilimizdeki bürokratlar, yetkili merciler, belediyeler bir şekilde dur diyecekler ki tarım arazisine ev yapılmaz tarım işletmelerin ev yapılan yere belediye hizmeti götürülmez, elektrik verilmez, su verilmez. Bunun cezalarını biz uygularsak insanlar kendi kendilerine öyle bir yola gitmezler ve beton kirliliği yaşanmaz.

‘HEPİMİZİN GELECEĞİNE KÖTÜ BİR ÖRNEKTİR’

Urfa'nın artık her tarafına gittiğiniz de görüyorsunuz amacı dışına çıkmış betonlarımı yapıları. Yani bir bahçenin içine yapılacak olan ev 70 metrekare 100 metrekare olsun gidip baktığınızda 500 metrekare olan betonarme evler yapılıyor. Bu hepimizin geleceğine maalesef kötü bir örnek… Bu konuda bir an önce dur denilmesi lazım diye düşünüyorum. Harran’da 100.000 dekar alan betonlaştı Bir öğrencimiz 2007 yılında Harran ovasındaki amaç dışı (Petrol, Mısır kurutma tesisi ya da fabrikası, evler veya dükkanlar) yapıları teker teker hesapladı. Öğrencimizin 2007 yılında yapmış olduğu çalışmasında yaklaşık olarak 20.000 dekar alanda betonlaşma olduğu ortaya konuldu. 2017 yılında diğer bir öğrencimizin yapmış olduğu 10 yıllık bir dilim araştırmasında ne yazık ki çok üzülerek söylüyorum bu rakam 3 katına çıktığını gördük. Bu da 60.000 dekara tekabül ediyor.”(urfa1ha)

urfa çağdaş şanlıurfa harran beton ova tarım arazi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı