Advert

Ögel: “Metamfetamin Tedavisi Uzun Bir Süreç”

Son dönemde Türkiye’nin gündeminde önemli yer edinen metamfetamin bağımlılığı ciddi yan etkileri olan, kişinin işlevselliğini önemli derecede etkileyen ciddi bir bağımlılık. Peki metamfetamin bağımlılığı gelişen kişiler için neler yapılabilir, tedavi süreci nasıl olmalı?

Ögel: “Metamfetamin Tedavisi Uzun Bir Süreç”
Ögel: “Metamfetamin Tedavisi Uzun Bir Süreç” Admin
Advert

Metamfetamin bağımlılığının düzelme ve kaymalarla seyreden bir hastalık olduğunu belirten Özel Moodist Hastanesi Tıbbi Direktörü Kültegin Ögel, bağımlılığın şeker veya tansiyon hastalığı gibi tamamen iyileşmeyeceğini ancak düzelebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Ögel tedavi sürecini şöyle aktarıyor: “Metamfetamin bağımlılığı tedavisi çeşitli aşamalardan oluşur. İlk adım arındırma ile başlar. Arındırma; maddenin vücuttan çekilmesiyle kişide ortaya çıkan yoksunluk belirtilerine yönelik yapılır. Arındırma tedavisinin devamında kişinin ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmış ilaç tedavisi ve bireysel psikoterapi devam eder. İlaç tedavisi ile birlikte bilişsel davranışçı terapi, grup terapileri ve motivasyonel görüşme gibi terapiler hastanın tedavide kalmasına destek olur. Madde bağımlılığının tedavisinde psikoterapi gerekli ve sürekliliği olan bir tedavi yöntemidir. Bağımlı ve terapist arasında oluşan destekleyici ilişki hastaların kendilerini ve sorunlarını daha net görmelerini sağlar. Aynı zamanda bu sorunlarla başa çıkmak için yeni baş etme stratejileri geliştirmelerine de yardımcı olur.

12 ay boyunca kullanmadığında ‘iyileşmiştir’ diyebiliriz

Bağımlı bir kişinin maddeyi 12 ay boyunca kullanmadığı zaman iyileşmeden bahsedilebileceğini belirten Prof. Dr. Kültegin Ögel, tedavi sonrası süreçte de kişinin yeni bir yaşam tarzı kurması gerektiğini, alışkanlıkların eskisi gibi sürdüğü sürece kişinin bağımlılığa geri döneceğini söylüyor.  Ögel şöyle devam ediyor: “Kişi metamfetamin kullanmadığı sürece iyidir. Ancak kullanmaya başladığında bağımlılık tekrar sorun olmaya başlar. Bağımlı kişi genelde tedavi olmak istemez, bu durumda biz uzmanlara ve ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Bizim bağımlıya gitmemiz gerekiyor. Bağımlılığın fazla olduğu mahallelerde, şehirlerde rehabilitasyon merkezlerinin olması bağımlıya ulaşmak adına çok önemli. Aynı zamanda tedavi seçenekleri çoğaltılmalı; yatarak tedavi, ayakta tedavi, ilaçlı ya da ilaçsız tedavi gibi farklı seçenekler sunulması bağımlıya ulaşmak adına gerekli.”

Tedavi olmak istemiyorsa

Prof. Dr. Kültegin Ögel, metamfetamin bağımlısı bir kişinin madde kullanmayı bırakmak istememesi durumunda yakını tarafından yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

· İlk olarak kişinin madde kullanımını bırakmama nedenlerini anlamaya çalışın.

· Metamfetaminin etkileri ve bağımlı davranışları hakkında bilgi edinin.

· Onun sorumluluklarını yüklenmeyin ve bir yetişkin gibi davranışlarının sorumluluğunu almasını sağlayın.

· Eğer hiçbir çözüm işe yaramıyorsa bireyin parasını keserek ya da evden ayrılmasını istediğinizi bildirerek bir anlamada köşeye sıkıştırmanız gerekebilir. Eğer ki bu konuşma bir tartışma sırasında geçiyorsa ve gerginseniz ani tepki vermeden önce yakınızla konuşmak için sakinleşmeyi bekleyin ve konuşmayı erteleyin.

· Sorunun çözülmesi zaman alacaktır, sabırlı olmanız oldukça önemlidir.

Zaman alacağını unutmayın

Tedavinin bir değişim süreci olduğunu ve zaman alacağını belirten Prof. Dr. Kültegin Ögel, bağımlının yakınlarının sabırlı olmasının ve desteği sürdürmesinin önemli olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Kültegin Ögel, bağımlılık tedavisi görmüş ve taburcu olmuş kişilerin yakınlarına şu önerilerde bulunuyor: 

· Bağımlı kişinin boş zamanının olması maddeyi tekrar kullanmasına neden olur. Boş zamanlarını değerlendirmek için yardımcı olun.

· Sorumluluk alması için onu destekleyin. Ona bir yetişkin gibi davranın.

· Metamfetamin kullanan kişi genellikle ailenin sorunu haline gelir. Tüm aile bireylerinin bağımlı kişiyle ilgilenmesi bir süre sonra da kişinin aşırı kontrolden sıkılması ve tekrar eski ortamına geri dönmesine yol açar. Diğer aile üyeleriyle de ilgilenin, kendinize zaman ayırın, onunla hep bağımlılık hakkında konuşmayın.

· Yaşadığınız çevreyi değiştirin. Metamfetamin kullanımının yoğun olduğunu çevrede hatırlatıcılar ile karşılaşma riski oldukça yüksektir. Çevreyi değiştirmeden önce metamfetamin bağımlılığı ile mücadele eden yakınınız ile danışmanız oldukça önemlidir.

· Değişim için acele etmeyin. Davranış ve alışkanlıkların değişmesi zaman alır ve kolay değildir, değişmek için ona zaman tanıyın.

· Şüphelerinizi somut verilere dayandırın. Metamfetamin bağımlılığı olan yakınınızın eve geç gelmesi, zamanını sizden ayrı geçirmesi, uyumadığı günler sonrasında uzun süre uyuması, şüpheciliği sizi endişelendirebilir. Madde etkisinde olmadığını düşündüğünüz bir zamanda onunla anlaşarak madde kullanımını saptamak için idrar tahlili yaptırın.

·  Ailenin de bağımlı birey gibi değişmesi gerekmektedir. Değişmek için:

            o   Duyguları kontrol etmeyi öğrenin.

            o   İletişim becerilerinizi geliştirin.

           o   “Hayır” demeyi öğrenin.

·  Geçmişi unutun, geleceğe odaklanın. Daha önce yaşanan çatışmaları unutmak ya da en azından şimdilik ertelemek yararlıdır. Metamfetamin kullanmayı bıraktıysa onu bir suçlu gibi izlemek, potansiyel bir tehlike olarak değerlendirmek, geçen günleri sık sık gündeme getirip onu suçlamak hatadır.

Editöre Not: Özel Moodist Hastanesi, Şubat 2016’dan bu yana, 10 bin 200 metrekare kapalı alana sahip, 8 katlı modern binasında hizmet veriyor. Moodist, 75 yatak kapasitesi, suit ve konforlu hasta odaları, erişkin ve çocuk poliklinikleri, bağımlılık, kadın ruh sağlığı, acil psikiyatri bölümleri ve tüm psikolojik tanı testleriyle ruh sağlığına yönelik bilim ve teknolojinin gerektirdiği koşulları sağlayan, insan odaklı, tam teşekküllü özel bir psikiyatri hastanesidir. Moodist’in akademik kimliğe sahip profesör, uzman hekim ve psikologlardan oluşan tedavi kadrosunda ayrıca; anestezi, iç hastalıkları, nöroloji uzmanı, diyetisyen ve tecrübeli sağlık personeli de bulunuyor.

urfa çağdaş sağlık metamfetamin tedavi bağımlı tedavi süreci
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı