Advert
Advert

Başkan Ayhan, Girdiler yüksek, çiftçiler perişan

Üretici girdi fiyatlarına rağmen umutlu Çiftçi bu sezon buğday ve arpadan ümitli, ancak girdilerin pahalılığından şikâyetçi Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan; "Kötü bir sezon geçiyoruz, şimdiye kadar yağışlar yetersiz oldu. " "Özellikle buğday, Mısır, Pamuk ve Mercimek eken çiftçilerimiz perişan oldu." Dedi.

Başkan Ayhan, Girdiler yüksek, çiftçiler perişan
Başkan Ayhan, Girdiler yüksek, çiftçiler perişan Admin
Advert

Aziz Budak- Urfa Çağdaş/

Urfa Çağdaş Medya Grubu Haber Müdürü Aziz Budak’a açıklamalarda bulunan Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan, Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesinde yetişen hububat ürünlerinin şuana kadar yağmur ve kar yağışlarının yeterli derecede olmaması ekinleri olumlu yönde etkilendiğini belirtirken yine de harman sezonundan ümitli olduklarını ifade etti.

Başkan Ayhan, İlçedeki ürünlerden memnun olduğunu, mazot ve gübre gibi girdilerin pahalı olduğunu belirterek buğdayın ise ucuza alındığını söyledi.

Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan, bu tıl mahsullerin iyi olmadığını, buna rağmen girdilerin pahalı olması yüzünden Türkiye genelinde buğday ekiminin azaldığına dikkat çekti.

Başkan Ayhan, "Üretim sezonunda şuanda ekim olarak güzel bir sezon geçirmediklerini. Şimdiye kadar yağışlar yeterli derecede olmaması ve Sulama birliklerinin suları geç bırakması nedeniyle bir çok ürünün kuruduğunu belirtti.

Girdi fiyatları yükseldi.

Buğday, arpa, mısır ve mercimek’in yağışların olmaması nedeni ve birliklerin suları geç bırakması bir çok ürünün kurumasına neden oldu. İnşallah bundan sonrada iyi olur. Yağışlar çok önemli özellikle Nisan yağışlarından umutluyuz. Ekinin kelleye çevirme anına kadar yağışlar bu şekilde güzel giderse güzel verim alacağımızı düşünüyoruz. Hububatta özellikle buğdayda bu sene üreticimizin kısıtlaması var. Geçmiş yıllarda ekilen buğdayın bu sene ekilmediği görülüyor Türkiye genelinde olduğu gibi Akçakale’mizde de bu mevcut. Üreticimiz Akçakale’de buğday, mısır, arpa ve mercimek ekiyor. Ekinlerin maliyeti her geçen yıl arttığı için, üreticilerimizin de bazı ürünlerden vazgeçiyor. Söylediği gibi gübrenin fiyatının çok yükseldi, geçen yıl bu zamanlar 1200 liraya aldığımız gübreyi şu anda 4000 liraya yakın fiyata alıyoruz. Geçtiğimiz yıllara bakarsak girdi fiyatlarımız ikiye katlandı. En büyük sıkıntımız üreticinin buğdayını satma esnasında fiyatların düşmesi. Bu nedenle hem ekim azaldı hem ekim diğer ürünlere kaydı" diye konuştu.

Sulama parası da çok yüksek bir rakamdan alınıyor.

Çiftçilerin en büyük problemlerinden birinin de sulama fiyatı olduğunu belirten Başkan Ayhan; “Çiftçilerimizi kuraklık etkiledi, Birliklerin suları geç bırakmalarının yanı sıra, sulama fiyatlarının dönüme 480 Lira gibi fahiş fiyat almaları çiftçilerimizi kara kara düşündürmeye başladı.

urfa çağdaş şanlıurfa akçakale çiftçi ziraat odası başkan ayhan
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı